• Fascinantul drum parcurs de undele sonore.

Povestea sunetului începe în momentul în care un obiect vibrează şi transmite aerului această mişcare oscilatorie sub forma undelor sonore. Acest articol vă prezintă fascinantul drum parcurs de undele sonore de la sursa acestora, prin ureche, până la cortexul auditiv.

Care este sursa oricărui sunet?

Undele sonore iau naştere în urma vibraţiilor de natură mecanică. De obicei sunetul are la bază un obiect care vibrează şi transmite acest fenomen şi mediului înconjurător. Diapazonul este un exemplu de sursă de vibraţii care generează unde sonore. Dacă lovim diapazonul cu un ciocan special, se poate observa cum acesta este antrenat într-o mişcare de du-te vino cu o anumită frecvenţă. Vibraţiile respective antrenează moleculele de aer din preajma diapazonului, creând zone de compresie în care moleculele se aglomerează şi zone de rarefiere unde, dimpotrivă, moleculele de aer se depărtează unele de altele (fenomen denumit în fizică rarefacţie). Undele sonore se propagă aşadar sub forma unor variaţii continue ale presiunii aerului.

Cum aude un om sunetele?

Urechea este organul cu care oamenii şi unele animale detectează sunetele. Urechea umană este formată din 3 secţiuni principale numite urechea externă, urechea medie şi urechea internă. Secţiunea exterioară a urechii constă dintr-un ţesut cartilaginos acoperit de epidermă şi numit pavilionul urechii şi din canalul auditiv extern care se întinde până la o membrană foarte subţire, de 0,1 mm, numită timpan. Pavilionul are rolul de a capta undele sonore şi de a le transmite către urechea medie. Odată ce undele sonore pătrund în canalul auditiv extern, se deplasează spre membrana timpanică, acolo unde undele longitudinale antrenează timpanul spre exterior sau spre interior, în funcţie de frecvenţa şi puterea sunetelor recepţionate. În partea interioară a timpanului sunt localizate cele mai mici oase ale corpului omenesc, purtând numele de ciocan, nicovală şi scăriţă. Aceste trei oscioare sunt conectate la timpan şi au rolul de a transmite vibraţiile acestuia, deci energia undelor sonore recepţionate, către urechea internă.  Rolul urechii interne este de a converti unda sonoră longitudinală într-una electromagnetică transversală, de fapt impulsul nervos care este transmis creierului spre analiză. Pentru aceasta, cele trei oscioare transmit vibraţiile lor fluidului care intră în componenţa urechii interne. Cohleea este cavitatea  de formă spiralată care conţine acest lichid numit endolimfă şi este prevăzută cu o membrană acoperită cu un strat de celule senzoriale. Vibraţiile trec prin canalul cohlear, pun în mişcare această membrană şi astfel sunt antrenaţi cilii (celulele senzoriale)care transmit semnalele către creier prin intermediul nervului cohlear, prin canalul auditiv intern (meatus acustic intern, pe figura de mai jos).

De ce aud oamenii un ţiuit în urechi după un concert rock?

Mulţi împătimiţi ai muzicii rock se plâng de această problemă după ce asistă la un spectacol live cu una dintre formaţiile preferate. Ţiuitul este rezultatul distrugerii cililor de care am vorbit mai devreme, ca urmare a ascultării pe perioada concertului a muzicii la un volum deseori peste limita de suportabilitate a urechii umane. Celulele senzoriale din cohlee au o frecvenţă naturală de rezonanţă, care este atinsă pe parcursul concertelor, astfel că, sunetul fiind de lungă durată şi la un volum apreciabil, rezonanţa îndelungată are în cele din urmă un efect distructiv asupra cililor. Rezultatul este că acele celule mor, iar rockerilor le ţiuie urechile.  În mod normal ţiuitul dispare în ziua imediat următoare concertului, dar răul este permanent deoarece acele celule nu se regenerează. Deşi efectele acestui fenomen se fac simţite după mulţi ani şi după expuneri repetate la asemenea experienţe, în cele din urmă acestea sunt destul grave.

Cum ne putem proteja urechile dacă frecventăm asemenea concerte?

Primul sfat ar fi să păstrăm distanţa faţă de difuzoarele extrem de puternice folosite de obicei la asemenea concerte. Există o lege care spune că intensitatea (puterea, deci volumul) sunetului este invers proporţională cu pătratul distanţei faţă de sursa acestuia. Pe româneşte spus, cu cât suntem mai departe de sursa de zgomot, cu atât intensitatea sunetului este mai mică, dar asta ştie orice copil de 5 anişori. Ce nu ştie este că dublând distanţa faţă de difuzoare, intensitatea sunetului recepţionat scade la un sfert din valoarea iniţială. A doua metodă de protecţie este diminuarea intensităţii sunetului la intrarea undelor sonore în conductul auditiv extern. Multe staruri rock, după ani şi ani de pierdere treptată a auzului ajung să poarte nişte dispozitive care îi ajută în acest sens. Astfel, fluidul cohleei transferă semnificativ mai puţină energie cililor decât dacă spectatorul nu ar purta niciun mecanism protector.

”A auzi” nu este un moft.
Este o necesitate!

Cabinetul nostru este prezent în domeniul protezării auditive din România încă din 2011, însă experiența noastră este veche în domeniu. Aparate Auditive Ploiești este distribuitor Starkey, Phonak, Unitron, Oticon, Hansaton și Bernafon, oferind o linie completă de aparate auditive intra/retroauriculare şi accesorii, de la hipoacuzii uşoare până la cele profunde, care permit compensarea deficientelor auditive de la 25 db până la 120 db. Mai nou, firma vă oferă şi laringofoane (proteze fonatorii) dar și o mulțime de alte servicii și produse, de la screening auditiv pentru nou născuți la căști personalizate pentru muzicieni și antifoane alpine.

Screening auditiv nou născuți
Majoritatea copiilor care se nasc cu o problema de auz pot fi diagnosticați prin intermediul unui test screening. Pediatrii din întreaga lume îl recomandă iar noi îl putem efectua cu maxim de profesionalism.
Aparate auditive
Aparate Auditive de ultimă generație și accesoriile aferente. Service și garanție. Rate fără dobândă prin CAS.
Accesorii
O vastă gamă de baterii, olive personalizate, dopuri pentru înot, antifoane și căști personalizate pentru muzicieni.

Starkey

Combinaţia perfectă dintre cercetarea de ultimă oră, ştiinţă avansată, tehnologia inovatoare şi designul modern – fiecare aparat auditiv de la Starkey este proiectat să ofere performanţe maxime în concordanţă cu cerinţele şi stilurile de viaţă ale fiecărui pacient.

Phonak

”Suntem dedicați să schimbăm vieți. Avem misiunea de a vă reconecta la frumusețea sunetului” Acesta este motto-ul celor de la Phonak, unul dintre renumiții producători de aparate auditive care, din 1947, inovează permanent domeniul protezării auditive.

Unitron

Unitron este una dintre cele mai titrate mărci de aparate auditive din lume. Compania Unitron lucrează în strânsă colaborare cu profesioniștii din domeniul sănătății auditive pentru a îmbunătăți viața persoanelor cu deficiențe de auz din întreaga lume.

Hansaton

Tehnologia de ultimă generație și experiența în domeniu sunt cele mai importante atuuri ale unui producător de aparate auditive. HANSATON a acordat întotdeauna o atenție deosebită în acest sens și, cu pasiune și angajament personal, a pus accent pe acest aspect.

Oticon

Oticon reprezintă unul dintre cei mai mari şi mai renumiţi producători mondiali de aparate auditive. Povestea Oticon a început din dorinţa unui bărbat de a-şi ajuta soţia să audă şi să ducă o viaţă normală.

Bernafon

Avându-și rădăcinile în Berna - Elveţia, Bernafon proiectează şi dezvoltă aparate auditive de peste 60 de ani. Renumiţi pentru precizie, elveţienii de la Bernafon sunt recunoscuţi pe plan mondial pentru produsele lor.

Accesorii și servicii

Aparate Auditive Ploiești oferă, pe lângă protezele auditive propriu zise, și o gamă largă de servicii și accesorii

Audiogramă
Audiogramă
Informaţiile obţinute oferă date despre simţul auzului şi, dacă este cazul, duc la recomandarea purtării unei proteze.
Impedansmetrie
Impedansmetrie
Impedansmetria este o tehnica obiectiva de culegere a informatiilor despre integritatea membranei timpanice, volumul de aer din urechea medie si integritatea lantului osicular.
Screening auditiv pentru nou născuți
Screening auditiv pentru nou născuți
Majoritatea copiilor care se nasc cu o problema de auz pot fi diagnosticati prin intermediul unui test screening.
Olive personalizate si tuburi
Olive personalizate si tuburi
Olive personalizate nevoilor fiecarui pacient si accesoriile adecvate.
Baterii pentru aparate auditive
Baterii pentru aparate auditive
O gama larga de baterii pentru aparate auditive. Toate marimile, toate modelele
Antifoane Alpine
Antifoane Alpine
Alpine worksafe, dopuri antizgomot-antifoane
Casti personalizate auditie/muzicieni
Casti personalizate auditie/muzicieni
Casti personalizate pentru auditie si casti personalizate pentru muzicieni.
Antifoanele muzicianului
Antifoanele muzicianului
Antifoane speciale pentru muzicieni
Tester baterii
Tester baterii
Testarea integritatii si functionalitatii bateriilor utilizate la aparatele auditive
Service aparate auditive
Service aparate auditive
Diagnoza si service aparate auditive.
Deplasari la domiciliu
Deplasari la domiciliu
Deplasari la domiciliu pentru pacientii netransportabili.
Dopuri pentru inot
Dopuri pentru inot
O gama larga de dopuri pentru pasionatii de inot.

Sună acum!

0735.552.905

0244.522.312

Toggle Bar