• contact@aparateauditiveploiesti.ro
  • 0727.255.994

Impedansmetrie

Timpanometria sau impedansmetria (masurarea compliantei acustice a membranei timpanice si lantului de osisoare) este o tehnica obiectiva de culegere a informatiilor despre integritatea membranei timpanice, volumul de aer din urechea medie (spatiul aeric din spatele timpanului) si integritatea lantului osicular.

Se realizeaza cu ajutorul unei sonde introduse in urechea externa care pompeaza aer la o presiune stabilita inregistrand simultan deplasarile membranei timpanice la aplicarea unor sunete.Rezultatul este afisat sub forma unor grafice a caror modificare ofera informatii valoroase despre nivelul auzului si cauza scaderii acestuia atunci cand boala este localizata in urechea medie. Aceste date sunt obiective, spre deosebire de audiograma, care necesita atentia si colaborarea pacientului.Este o investigatie obligatorie pentru diagnosticul bolilor urechii medii (otite seroase, otoscleroza, blocajele si intreruperile lantului de osisoare, alterarile calitative ale membranei timpanice), dar poate fi utilizata si atunci cand dorim precizarea obiectiva a gradului hipoacuziei localizate in urechea interna, cu conditia ca urechea medie sa functioneze normal.Valoarea sa este exceptionala in cazul copiilor, inca de la cea mai frageda varsta (chiar din maternitate), deoarece la aceste varste nu se poate efectua audiograma tonala clasica.audiograma

Cum se efectueaza testul:

Durata testului este de cca. 5 minute, nu este dureros, se folosesc doar stimuli sonori. Casca se plaseaza pe una din urechi. Sonda impedansmetrului se introduce in conductul auditiv extern al celeilalte urechi etansand foarte bine conductul cu ajutorul unei piese de cauciuc de diferite dimensiuni, in functie de pacient.Pentru a introduce corect sonda, pacientul trebuie sa deschida gura, iar examinatorul trebuie sa tractioneze pavilionul urechii pentru a compensa curburile anatomice ale CAE:
  • La adulti: spre superior si posterior
  • La copii: spre inferior si posterior
Dupa introducerea sondei, pacientul este rugat sa inchida gura, iar examinatorul elibereaza pavilionul urechii. Pacientului i se cere sa stea nemiscat, sa nu vorbeasca si sa nu inghita pe parcursul testarii. Adultilor li se explica faptul ca se testeaza mobilitatea timpanului.Inaintea determinarii pragului reflexului stapedian, pacientii sunt avertizati ca vor auzi un sunet mai puternic, pentru a nu tresari.Examenul nu necesita participarea activa a pacientului si este utilizat in mod obisnuit la copii.
Deschide chat-ul
Ai nevoie de ajutor?
Scan the code
Bună ziua! Cum ce vă putem ajuta?